top of page
IMG_1065_edited.jpg

Locatie

Gastenhuis "De Zotte Pater"

Steenbergstraat 17
9520 Zonnegem (Sint-Lievens-Houtem)

Zonnegem is een deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem gesitueerd in Zuid-Oost-Vlaanderen. Klein dorp van 278 hectare met 625 inwoners, gelegen in een sterk golvend en mooi landschap aan de voet van de Vlaamse Ardennen. De Smoorbeek, die tot het stroomgebied van de Molenbeek behoort, stroomt door Zonnegem. De Smoorbeekvallei wordt als natuurgebied beheerd door Natuurpunt Houtem en ligt op een boogscheut van het Gastenhuis.

 

De VZW Oude Brouwerij van Zonnegem is een initiatief om de speciale uitstraling van de vroegere brouwerij weer tot leven te wekken, en de grandeur van toen zoveel mogelijk te behouden. 

Daarom organiseert men hier occasioneel een gezellig evement op de binnenkoer.

Bij deze gelegenheden wordt ook de ‘Zonnegemse Zot’ geschonken, ons eigen biertje, gebrouwen met een knipoog naar het verleden.

 

Wil je meer details weten over de historiek & herstel van het brouwerij-complex, surf dan naar https://www.oudebrouwerijzonnegem.be

 

Vermeldenswaard is ook de paardenommegang in Zonnegem, die elk jaar plaats vindt op de laatste zondag van september en honderden paarden, tractoren, koetsen en ander "paardengerij" aantrekt.  

 

En tot slot is Houtem Jaarmarkt in het centrum van Sint-Lievens -Houtem ook meer dan een bezoekje waard. De jaarmarkt werd door Unesco erkend als cultureel erfgoed. Elk jaar opnieuw zakken op 11 en 12 november - de naamdag van Livinus - tienduizenden bezoekers, van ver buiten de provincie, af naar het bijna twee hectare grote marktplein om paarden en vee te keuren en te kopen en van de volkse kermissfeer te genieten. Nadien stromen alle eethuisjes en cafés vol. 

bottom of page